Chrupkość, smak i aromat orzechów powoduje, że są uwielbiane przez wielu. Dzięki popularności tej przekąski na rynku mamy dostęp do wielu ich odmian. Jak wiadomo, orzechy są bardzo zdrowe, ale które z nich są najzdrowsze?
Wartości odżywcze orzechów
Każdy rodzaj orzecha zawiera dużą ilość tłuszczu oraz kalorii, ale są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które działają korzystnie dla naszego zdrowia (np. zmniejszają ryzyko chorób serca). Dodatkowo, orzechy wspomagają pracę naszego mózgi i wpływają na kondycje skóry poprzez wysoką zawartość witamin z grupy B i E. Ale to nie wszystko, orzechy zawierają bardzo dużo białka, co powoduje, że są one niezbędnym składnikiem diety wegetarian.
Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witamin i składników mineralnych to tylko niektóre wartości odżywcze, jakie posiadają orzechy. Każdy gatunek orzecha posiada różne zestawienie tych składników.
Rodzaje orzechów
Aby określić, które orzechy są najzdrowsze należy przybliżyć sylwetkę trzech, najbardziej popularnych i najczęściej polecanych w dietach rodzajów orzechów.
• Migdały
Jeden z najbardziej szlachetnych rodzajów orzecha. Dostępne na rynku w różnej formie: słupki, kosteczki, płatki, w całości, lub w łupinie. To właśnie z orzechów migdałowca wytwarzany jest marcepan.
Wartości odżywcze: Składają się z ponad 20% białka, są źródłem magnezu i fosforu. Zawierają dużą wartość witamin B2 i witaminy E. Maja najniższa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i najwyższą błonnika.
Kaloryczność: 579 kcal/100g
• Orzechy nerkowca
Wygląd owocu drzewa nazywanego nanerczem, jest bardzo ciekawy. Owoc przypomina jabłka z wystająca łupiną w kształcie nerki. Wewnątrz znajduje się smaczny miąższ – czyli orzech nerkowca. Ze względu na silnie właściwości parzące zawarte w łupinie, orzechy są w niej prażone. Dopiero po tym zabiegu wydobywa się orzech o bardzo subtelnym smaku.
Wartości odżywcze: Zawartość białka sięga około 18%. Zawiera witaminy takie jak magnez, cynk, żelazo i fosfor.
Kaloryczność: 553 kcal/100g
• Orzechy włoskie
W Polsce, zapewne każdy próbował owocu orzecha włoskiego. Jest on w kraju pospolicie uprawiany. Aż ciężko uwierzyć, że na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, środkowej Azji, Himalajach i południowo-zachodnich Chinach jest to drzewo dzikorosnące.
Wartości odżywcze: Posiadają 15% wysokowartościowego białka. Wyróżnia się tym, że spośród innych orzechów, to właśnie orzech włoski posiada rekordową zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kaloryczność: 645 kcal/100g
Zaledwie 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas omega-3. Ze względu na swoje bogactwo wartości odżywczych są zalecane kobietom w ciąży czy ludziom cierpiących na depresję. Ich dostępność na rynku powoduje, że są to najchętniej kupowane orzechy w kraju. Należy jednak zwrócić uwagę by orzechy te były świetnie przygotowane i po przetworzeniu zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Przechowywanie w odpowiednich warunkach (temperatura, wilgotność) powoduje, że orzechy zachowują swój smak, aromat i wartości. Orzechami, które te normy spełniają, są na przykład orzechy włoskie od Ros-Sweet. Jeśli decydujemy się na wzbogacenie swojej diety o orzechy włoskie zadbajmy o to, aby były najlepsze na rynku.