background img
banner

    Okap kuchenny

    10 lat temu przez

    Wentylacja w kuchni to trochę luksusu za niewielką cenę. Okap skutecznie niweluje zapachy potraw rozchodzące się po całym domu, a także zmniejsza wilgotność w pomieszczeniu.
    wentylacjaWraz ze wzrostem szczelności budownictwa zwykła wentylacja grawitacyjna nie radzi sobie z usuwaniem wilgotnego powietrza. Niechcianym skutkiem tego zjawiska może być pojawienie się pleśni na ścianach, która nie tyle co zaburza estetykę pomieszczenia, a jest groźna dla zdrowia mieszkańców. Ponadto w badaniach stwierdzono, że podczas gotowania na kuchence wydziela się wiele szkodliwych substancji. Rozwiązaniem tego problemu jest wzbogacenie wyposażenia kuchni o dodatkowe urządzenie wentylujące.

    Rodzaje wentylacji
    Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów okapów. Wyciąg częściowo oczyszcza powietrze oraz transportuje je na zewnątrz. Pochłaniacz to system zamknięty, który oczyszcza powietrze z zapachów i tłuszczów, ale oddaje je z powrotem do pomieszczenia. Jest on dobrym rozwiązaniem, gdy nie ma możliwości podłączenia urządzenia do oddzielonego kanału wentylacyjnego. Ponadto jest to system mniej wydajny, niż w przypadku wyciągu, jednak nie narusza stabilności ciśnienia w pomieszczeniach. Większość okapów jest przystosowana do pracy w obu systemach, który z nich zostanie wybrany zależy od warunków, jakie konsument ma w mieszkaniu. Pod żadnym pozorem nie powinno podłączać się okapu do przewodów kominowych, szczególnie tam gdzie odprowadzone są spaliny z pieca lub kotła.
    Przy małym domowym budżecie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup okapu podszafkowego. Jest on mniej wydajny, jeśli pracuje w systemie pochłaniacza. O ile będzie działać w trybie wyciągu jego użytkownik może znacznie zaoszczędzić na częstej wymianie filtrów węglowych, która jest niestety koniecznością.

    Więcej na stronie http://wentylatorykanalowe.info.pl/

    Przypisane tagi:
    · ·
    Kategoria artykułu:
    Dom i ogród

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.