Różni ludzie, różne style życia, różna forma diety i przygotowania posiłku. Takie wymagania zostały postawione przed producentami piekarników, którym muszą sprostać. Czy dali radę?
Rynek jest pełen urządzeń AGD różnej maści i zastosowania, a sklepy kuszą ofertami, z których nieraz ciężko jest wybrać coś sensownego. Nowoczesne piekarniki oferują nam ogromny wachlarz funkcji i możliwości przygotowania różnorodnych potraw. Producenci postanowili chyba uszczęśliwić wszystkich, ale jak to zazwyczaj w życiu bywa, nie jest to takie proste.
Tradycyjne piekarniki odchodzą powoli do lamusa, ustępując miejsca nowym, zaawansowanych technicznie urządzeniom. Na rynku pojawił się piekarnik parowy, który może być doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają lekkie i zdrowe jedzenie, bez grama tłuszczu. Technika parowa była do niedawna stosowana jedynie w restauracjach i to nie wszystkich. Dziś używana jest coraz częściej w prywatnych domostwach, zwłaszcza wśród młodych ludzi, u których zmienia się diametralnie polityka żywieniowa. Dostrzegli oni, że tłuszcz i inne produkty nasycone cholesterolem, to prosta droga do samozagłady, a gotowanie na parze pozwoli na zachowanie zdrowia i smukłej sylwetki przez długie lata. Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze, umożliwia zachowanie wszystkich właściwości odżywczych i witamin przyrządzanych produktów. Piekarniki parowe mają mniejszy zakres temperatur niż na przykład piekarniki tradycyjne. Najwyższa temperatura, jaką można osiągnąć w piecu parowym, wynosi 100 stopni Celsjusza. Taki piekarnik jest również dostępny na rynku z funkcją pieczenia. Oznacza to, że mogą nie tylko gotować na parze, ale także pełnić funkcję piekarnika z termoobiegiem i grillem.
Innym, dość popularnym wśród klientów, sprzętem gospodarstwa domowego jest piekarnik elektryczny. Działa on na zasadzie gorącego powietrza, które jest rozprowadzane wewnątrz komory pieca. Często pełni również podobne funkcje, co mikrofala, w efekcie znajdując zainteresowanie u klientów, którzy mają małą przestrzeń do zagospodarowania w kuchni. Piekarniki elektryczne często wyposażone są w ciekawe rozwiązania, dość nietypowe jak na nasz rodzimy rynek. Przykładem może być piekarnik zintegrowany ze zmywarką lub piekarnik posiadający szufladę do podgrzewania, której przeznaczeniem jest opiekanie lub podgrzewanie naczyń przed podaniem posiłku na stół. Są również urządzenia naścienne, a nawet z wbudowanym tosterem. Do wyboru, do koloru.
Chyba najważniejszym pytaniem, jakie trzeba sobie postawić podczas zakupu piekarnika, to do czego ma on służyć i z jaką częstotliwością będziemy z niego korzystać. Zły wybór może doprowadzić do lekkiej frustracji i uszczuplenia portfela o niezłą sumkę. Do decyzji i rozpatrzenia pozostają również sprawy ergonomiczne urządzenia, czyli na przykład oszczędność energii, klasa piekarnika oraz firma. Warto również pomyśleć o zabudowie sprzętu, które może dać ciekawy efekt końcowy. Skoro już wiadomo o czym myśleć, można przystąpić do szukania i przebierania w ofertach.