W diecie jogurtowej korzyści biorą górę nad “stratami”. Dieta jogurtowa ma jedną wadę, jaka wiąże się z naszym portfelem, gdyż codzienne jedzenie rozmaitych typów jogurtów może nas trochę kosztować. Dieta jogurtowa czasem dla niektórych jest trochę monotonna. Ale jeśli się trochę pomyśli i jest się chociaż nieco pomysłowym, to da się stworzy naprawdę apetyczne zestawienia!
Kwestia jadłospisu
Pomiędzy trzema najważniejszymi posiłkami możemy zjeść skromne drugie śniadanie. Dania można dowolnie przygotowywać tak, żeby w ciągu dwóch tygodni (okres trwania opisywanej diety) urozmaicić nasze jadłospis.
Warto też dodać, że powinno się pić co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie. Nie należy się martwić o składniki odżywcze, bowiem w tej diecie dostarczamy ich naszemu organizmowi całkiem dużo – w szczególności, jeżeli chodzi o wapń. Poza tym nie czujemy ciągłego głodu! Na szczęście dieta jogurtowa umożliwia rozmaity wybór jogurtów – nie tylko naturalnych, ale również tych owocowych. Ważne, by posiadały aktywne kultury bakterii, jakie pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego.
Poza tym wolno dodać do nowego repertuaru żywieniowego różnorodne odmiany pieczywa, owoce i jarzyny (na podobnych zasadach co dieta owocowa i śródziemnomorska). Przetestuj dietę przez pierwsze cztery dni, a już poczujesz się doskonale i zaobserwujesz jej zbawienny wpływ, oczyszczając przy okazji ciało z toksyn będących pozostałością po poprzednim sposobie odżywienia.
Podsumowanie
Reasumując, dieta jogurtowa jest prostym i sprawnym sposobem na zrzucenie zbędnej masy ciała. Aby uniknąć efektu jo-jo po zakończeniu diety, powinno się unikać typowo zachodniej oraz wysoko-przetworzonej żywności a także prowadzić aktywny tryb życia.