Każdy prawdziwy miłośnik piwa marzy o tym, żeby proces produkcji tego ulubionego napoju przebiegał bezpiecznie, tradycyjnie i by do jego zrobienia nie były użyte dodatkowe, niepotrzebne składniki. W takim wypadku najlepiej wyprodukować piwo samemu. Aby to zrobić potrzebny będzie oczywiście odpowiedni sprzęt do minibrowaru.
Kupujemy gotowy sprzęt piwowarski
Jednym ze sposobów uwarzenia piwa w domowych warunkach jest oczywiście zakup gotowego sprzętu piwowarskiego. Jest to zwykle droższa opcja niż sprzęt do minibrowaru kompletowany samodzielnie, jednak mamy wówczas pewność, że wszystko jest dobrane właściwie, poszczególne elementy są do siebie dobrze dopasowane, a cały proces produkcji będzie przebiegał prawidłowo.
Sami kompletujemy sprzęt piwowarski
Niezaprzeczalną zaletą dobierania sprzętu na własną rękę, jest przede wszystkim to, że możemy wówczas taki zestaw dopasować ściśle do swoich potrzeb. Sprzęt piwowarski musi składać się przede wszystkim z gara zacierno-warzelnego. Idealny będzie do tego celu tradycyjny garnek emaliowany, jednak raczej poleca się, by miał on objętość co najmniej 30 litrów. Taki garnek powinien starczyć do uwarzenia ponad 20 litrów piwa.
Kompletując sprzęt do minibrowaru nie można także zapominać o fermentorze. Dobrze w tym celu będą nadawać się m.in. plastikowe wiadra. Będziemy potrzebować zarówno wiader z kranem, jak i bez. Takie wiadra łatwo się myje i są one stosunkowo tanie.
Niezbędny okaże się także wężyk, który posłuży nam do rozlewania piwa. Najlepszy będzie silikonowy. Ułatwieniem może też okazać się zaworek grawitacyjny.
Oczywiście przyda nam się również kilka innych gadżetów. Są to m.in. balingometr, dzięki któremu zbadamy zawartość cukru oraz kapslownica do butelek. Warto wyposażyć się także w dobrej jakości termometr. Może być on zarówno analogowy, jak i cyfrowy. Bez całej reszty dodatkowych gadżetów możemy się spokojnie w domowym browarze obejść.