W lipcu 2009 roku poznaliśmy raport Wspólnotowego Centrum Badawczego Komisji Europejskiej na temat problemów i wyzwań związanych z procesami akceptowania nowych odmian roślin GM w poszczególnych częściach świata. Jak wynika z opublikowanego raportu, niespójność opisywanego procesu ma wyraźny wpływ na międzynarodowy handel.
Żywność modyfikowana – raporty i badania opinii
Raporty takie jak przytaczany „The global pipeline of new GM crops. Implications of asynchronous approval for international trade”, są doskonałym sposobem przekonywania sceptyków z branży rolniczej i technologicznej, że żywność modyfikowana ma do zaoferowania bardzo wiele. Raporty te przedstawiana są głównie w trakcie specjalistycznych warsztatów, jak chociażby „Global commercial pipeline of new GM crops” organizowanych przez Instytut Perspektywicznych Studiów Technologicznych.
Warsztaty te są doskonałym miejscem spotkań naukowców i praktyków na co dzień zajmujących się rozwojem, regulacją i komercjalizacją roślin modyfikowanych genetycznie. Dzięki nim powoli dochodzi do ujednolicenia światowych prognoz (zarówno tych krótko-, jak i średnioterminowych) dotyczących komercjalizacji i dopuszczenia do handlu roślinami GM oraz wytwarzania żywności modyfikowanej.
Jak wskazują raporty oraz badania opinii – http://www.gbepolska.pl/badania-opinii/, brak jednorodnych procedur i związana z tym nierównowaga w dopuszczaniu nowych odmian roślin GM, są poważną barierą w swobodnym przepływie towarów, zwłaszcza w przypadku państw, które żywność modyfikowaną na swoich rynkach traktują jako towar niepożądany.
GMO w Unii Europejskiej
Brak stosownych regulacji to groźba sytuacji, w której konkretne produkty żywnościowe będą wycofywane z obrotu lub niedopuszczane do handlu ze względy choćby tylko na śladowe ilości organizmów modyfikowanych genetycznie niezarejestrowanych w danych krajach.
Odrębnym problemem jest niski poziom obecności (LLP) niezatwierdzonego materiału GM w imporcie. Związane z LLP zawirowania niejednokrotnie sprawiły wiele zamieszania w światowym handlu żywnością modyfikowaną i powodowały problemy ekonomiczne szczególnie mocno odczuwalne w sektorze paszowym oraz u producentów żywca w Unii Europejskiej. – http://www.gbepolska.pl/media/art18,zywnosc-genetycznie-modyfikowana-dlaczego-ue.html