background img
banner

    Zdrowe otrÄ™by – jakie majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci?

    6 lat temu przez

    Otręby są produktem ubocznym przemiału każdego zboża. Zewnętrzna osłonka ziarna stanowi właśnie otręby. Zmielenie całego ziarna powoduje, że mąka zmienia swoje właściwości. Jest bardziej wilgotna i nie nadaje się do każdego wypieku. Choć mąki z pełnego ziarna wymagają indywidualnego traktowania przy wypiekach, to stają się one coraz bardziej popularne ze względu na ich wartość odżywczą. Otręby w nich zawarte są źródłem błonnika i cennych składników mineralnych i witamin.

    Właściwości otrębów

    OtrÄ™by uznawane sÄ… za produkt, który pozytywnie dziaÅ‚a na nasz ukÅ‚ad pokarmowy, a tym samym na nasze zdrowie. Ich spożywanie poprawia jego dziaÅ‚anie, uÅ‚atwia trawienie, a także zwiÄ™ksza możliwoÅ›ci dla rozwoju „dobrych” bakterii. OtrÄ™by sÄ… produktem polecanym przy dietach oczyszczajÄ…cych i odchudzajÄ…cych. Ich spożywanie sprzyja detoksykacji organizmu za przyczynÄ… zawartego w nich bÅ‚onnika. DziaÅ‚a on jak „mioteÅ‚ka” w naszych jelitach sprzyjajÄ…c usuwaniu zÅ‚ogów. Dlatego doskonale sprawdza siÄ™ jako dodatek do smoothie, pÅ‚atków, deserów jogurtowych i innych lekkich potraw – poprawiajÄ…c ich dziaÅ‚anie oczyszczajÄ…ce. Co wiÄ™cej, jest on polecanym produktem dla osób na diecie również z innego istotnego powodu. Chodzi oczywiÅ›cie o poczucie sytoÅ›ci. Po zjedzeniu posiÅ‚ku z otrÄ™bami czujemy siÄ™ bardziej najedzeni, to ogranicza chęć siÄ™gania po sÅ‚odycze oraz podjadanie.

    Spożywanie otrębów wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Polecane są one również dla osób borykających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Będą doskonałe dla tych, którzy obserwują gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi.

    Ich bogactwo tkwi również w zawartych w nich witaminach. Cenne – zwÅ‚aszcza dla kobiet – witaminy z grupy B, znajdujÄ… siÄ™ wÅ‚aÅ›nie w otrÄ™bach. JeÅ›li cierpimy na zaburzenia zwiÄ…zane z niedostatkiem tych witamin, to koniecznie wÅ‚Ä…czmy do swojej diety otrÄ™by.

    Pozytywny wpływ otrębów na organizm obserwuje się również w zapobieganiu poważnych chorób cywilizacyjnych. W tym raka jelit.

    Zdrowe otrÄ™by – jak je jeść, aby sobie nie zaszkodzić?

    Jednak nawet najbardziej zdrowe produkty, gdy spożywane są w nadmiarze, mogą powodować przykre efekty uboczne. Tak jest i z otrębami. Ich nadmiar w diecie może powodować zmniejszenie wchłaniania cennych składników mineralnych, a także dolegliwości od strony układu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha). Każdy producent otrąb podaje zazwyczaj na opakowaniu zalecaną dawkę dzienną tego produktu. Jeśli nie chcemy borykać się z problemami od strony układu pokarmowego, to lepiej jest jej przestrzegać.

    Kategoria artykułu:
    Poradniki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.