Góralska kuchnia słynie ze smacznych i prostych potraw, które w łatwy sposób nasycą każdego! Wyśmienite tradycyjne dania serwuje na przykład restauracja Zakopane. Przygotowywane potrawy opierają się na tradycyjnych staropolskich przepisach. Podawane są w nowoczesnym, wykwintnym wydaniu, dzięki czemu wzmagają apetyt turystów. Tutaj tradycja skomponowana jest z nowoczesnością. W przygotowaniu potraw wykorzystuje się nowoczesne techniki kulinarne.
W przytulnej, klimatycznej restauracji serwowane dania smakują jeszcze lepiej. Również sposób podania potrawy jest bardzo istotny. W restauracji Zakopane tradycyjne góralskie dania prezentują się zawsze bardzo atrakcyjnie, a smakują jeszcze lepiej.
Oczywiście w bogatym menu nie może zabraknąć kwaśnicy, którą każdy gość powinien spróbować. Przyrządzana jest na bazie wędzonych żeberek z dodatkiem ziemniaków. Ta potrawa gotowana jest według tradycyjnego przepisu. Bardzo smaczną zupą jest również bulion z ogonów wołowych czy kremowa zupa rybna. Każdy amator tradycyjnych, góralskich smaków znajdzie danie dla siebie.
Kolejnym popisowym daniem jest filet z troci wędrownej. Danie to jest niezwykle smaczne, ryba przygotowywana jest w specjalnej zalewie oraz obkładana jest plastrami ugotowanych buraków. Tak przygotowana marynata nadaje filetowi wyjątkowego smaku. Ryba podawana jest z koperkiem i kwaśną śmietaną. W restauracji Zakopane serwuje się również filety z pstrąga czy karpia z różnymi dodatkami. Wśród dań mięsnych nie może zabraknąć także tatary z polędwicy. Jest to wykwintne i smaczne danie podawane w towarzystwie przepiórczych jajek i domowych pikli.
Również popularną potrawą są polędwiczki z dzika podawane z purre z kasztanów, moskolami oraz sosem jałowcowym. Nie można również ominąć takich specjałów jak cielęce policzki czy konfitowane udka z gęsi. Do tych smacznych dań podawane są różnorodne sałatki z sezonowych, świeżych warzyw. Warto również spróbować regionalnych serów, które są tutejszym specjałem.