Spotkanie ze znajomymi, czy wieczorowe wyjście na miasto to doskonała okazja to zamówienia ulubionej pizzy. Mało kto potrafi bowiem samodzielnie przygotować tę potrawę, a tymczasem wystarczy znajomość kilku sprawdzonych sztuczek kulinarnych, aby pizza zachwycała swoim smakiem i aromatem.
Niezależnie, czy naszym ulubionym smakiem jest pizza pepperoni, amerykańska, czy z kurczakiem podstawę jej dobrego smaku stanowi dobrze wypieczone ciasto drożdżowe. Oczywiście w domu nie dysponujemy piecem opalanym drewnem, który lekko przypala brzegi ciasta, a jej środek jest pozostawia kruchy. Jednak namiastkę prawdziwie włoskiego smaku pizzy można uzyskać pozostawiając wyrobione w misie ciasto do wyrośnięcia chociaż na kilkanaście minut, choć zaleca się, aby rosło w ciepłym miejscu nawet do dwóch godzin. Nie wolno także zapominać o dokładnym posmarowaniu ciasta (po wyłożeniu go na blachę) sosem pomidorowym i posypaniu go mieszanką świeżych lub suszonych ziół. Na pizzy najlepiej sprawdza się bazylia, oregano oraz rozmaryn i to one nadają potrawie tak niezwykły aromat.
Największe znaczenie dla smaku pizzy poza ciastem mają oczywiście dodatki. Nie znajdziemy jednolitego przepisu nawet na pizzę tego samego rodzaju, ponieważ składniki dobiera się zawsze według własnego gustu kulinarnego. Jedni nie wyobrażają sobie pizzy bez salami i pieczarek, inni wolą kurczaka i paprykę, a dla niektórych to tuńczyk z brokułami nadaje potrawie wyśmienitego smaku. Oczywiście obowiązkowym składnikiem do Margeritty są pomidory i mozzarella, pizza amerykańska musi mieć salami i paprykę, zaś prawdziwie włoska oliwki. Ostatnim sekretem udanej pizzy jest jej umiejętne upieczenie. Pizzę należy bowiem wkładać do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika i piec do zarumienienia się górnej warstwy, którą zwykle tworzy ser żółty (najlepiej oczywiście mozarella).
Uzyskanie wyśmienitego smaku pizzy wymaga wprawy i cierpliwości, ale nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przygotowana potrawa z ulubionymi dodatkami.