Wiele osób jak usłyszy słowo drip, pyta co to jest? Otóż tajemniczo brzmiący drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. Jest to nieskomplikowany sposób na stworzenie pysznego oraz bardzo aromatycznego napoju w kilka minut. Aby zaparzyć kawę w ten sposób, wykorzystujemy specjale urządzenie, które samo podgrzewa wodę, a następnie zalewa nią kawę. Może być to także szklane naczynie lub ceramiczne z otworem w spodzie, które układa się wprost na filiżance, do której trafi kawa zaraz po zaparzeniu. W tym drugim przypadku wodę dodajemy samodzielnie. Oba naczynia są dostępne w przeróżnych wielkościach, co umożliwia na jednoczesne przygotowanie jednej bądź wielu porcji kawy.
Mielenie oraz grubość kawy do dripa
Najlepszy smak uzyskamy ze świeżo palonych i zmielonych ziaren kawy. Istotą przygotowania kawy za pomocą drip jest grubość ziaren po zmieleniu. Za małe sprawią, że woda będzie przez nie wolniej przepływać, co wydłuży czas parzenia. Z tego względu do kawy przeniknie więcej drobinek, a sam napar będzie mniej klarowny. Z kolei zbyt grube ziarna mogą zbyt szybko przepuścić przez siebie wodę, a to sprawi, że kawa będzie słaba i pozbawiona smaku. Co ważne może zawierać mniej kofeiny! Optymalne ziarna powinny przypominać gruboziarnisty piasek i mieć wielkość od 1 do 1,5 mm.
Urządzenie, jakim będziemy mielić kawę, ma również duże znacznie. Najlepiej jest używać młynka żarowego, który bardzo równomiernie zetrze kawę na wybraną przez nas wielkość bez wytwarzania jakiegokolwiek pyłu.
Woda i zaparzanie kawy za pomocą dripa
Do parzenia dripa najlepiej jest wykorzystać przefiltrowaną kranówkę lub wodę źródlaną. Zawierają one optymalną ilość minerałów, co dodatkowo pobudza smak kawy. Woda powinna mieć temperaturę 90 – 96 stopni. Zbyt gorąca może sparzyć kawę, a to sprawi, że kawa będzie mieć gorzki posmak. Chcąc parzyć kawę, powinniśmy wybrać odpowiedni kubek. Na taki 300ml pojemności powinniśmy użyć około 18g kawy. Rozpoczynamy od przelania gorącą wodą samego filtra do kawy, aby kawa nie posiadała papierowego smaku. Następnie wsypujemy do niego kawę i wlewamy tylko tyle wody, aby przykryć kawę. Następnie należy odczekać 30s, aby ziarna nasiąkły. Następnie dolewamy pierwszą porcję wody i czekamy aż płynie i powtarzamy ten etap około 2-3 razy. Całkowi czas parzenia powinien nie trwać dłużej niż 4-5 minut.
W momencie, gdy cała woda spłynie z filtra, kawa jest gotowa. Możemy rozkoszować się wyrazistym aromatem kawy zaparzonej przy pomocy drip!