background img
banner

    Oliwa z oliwek

    12 lat temu przez

    Oliwa z oliwek stanowi podstawowy element diety śródziemnomorskiej, uważanej za najzdrowszą dietę dla naszego organizmu. W Polsce jednak spożycie oliwy jest wciąż ponad 12-krotnie mniejsze niż np. w Hiszpanii, czołowym producencie oraz eksporterze oliwek i oliwy w Europie.

    Eksperci polecają spożywanie co najmniej 2-3 łyżek oliwy dziennie, najlepiej oczywiście tej z pierwszego tłoczenia (Extra Virgen).

    Dlaczego oliwa z oliwek jest taka zdrowa?

    Przede wszystkim dlatego, że zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Jest również bogata w polifenole (przeciwutleniacze), związki mineralne takie jak fosfor, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B, prowitaminę A, a także witaminy C i E. Dzięki temu ma wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości: obniża ilość złego, jednocześnie podwyższając poziom dobrego cholesterolu, zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, spowalnia rozwój miażdżycy, zapobiega wielu chorobom układu krążenia. Nie bez powodu nazywana jest eliksirem młodości. Dlatego właśnie hiszpańska oliwa z oliwek powinna znaleźć w każdej kuchni! Jest idealna zarówno do sałatek czy przekąsek, jak i do dań smażonych- co ciekawe temperatura dymienia, czy taka, przy której zaczynają się wydzielać szkodliwe substancje, jest wyższa niż w przypadku innych tłuszczów do smażenia. Warto również dodać, że podczas smażenia oliwa z oliwek zwiększa swoją objętość, dzięki czemu stosuje się ją w mniejszych ilościach niż inne tłuszcze.

    Oczywiście oliwa z oliwek jest wykorzystywana nie tylko do celów kulinarnych. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie, jest ceniona w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów, masek do włosów oraz innych kosmetyków.

    Kategoria artykułu:
    Zdrowie i uroda

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.