Na sklepowych półkach można znaleźć mnóstwo kaw. Są to produkty pakowane w worki i torebki, czyli ogólnie mówiąc różnego rodzaju opakowania. Jest jednak jedna kawa pakowana jak przysłowiowa konserwa. Co to jest za produkt i dlaczego w taki sposób jest przechowywany?
Trochę o „zapuszkowanej” kawie
Illy, bo to właśnie o niej mowa, jest to rodzaj kawy 100% Arabika. Producent nie wyobraża sobie, aby mogła być mieszana z Robustą. Takie podejście wywodzi się już od pierwszych lat produkcji i przekazywane jest kolejnym pokoleniom. Każde ziarna są dokładnie selekcjonowane już na etapie doboru plantacji. Przez co otrzymany surowiec ma ściśle określony smak i aromat. Na etapie produkcji również można zauważyć różnicę. Kawa illy jest wypalana najciemniej i nie występują tu różne poziomy palenia.
Dlaczego ta puszka?
Wprowadzenie puszki zostało niejako wymuszone sposobem wypalania i przechowywania. Kawa illy zaraz po wypaleniu przesypywana jest do puszki, z której wysysane jest powietrze a wpuszczany azot. Taki zabieg sprawia, że aromat kawy jest wyraźniejszy. Nie każdy jednak producent tak postępuje, ponieważ poprzez zastąpienie powietrza azotem można wydobyć z kawy defekty smakowe. Na szczęście ziarna kawy illy są tak dokładnie dobierane, że nie ma mowy o jakichkolwiek defektach. Po 2-tygodniowym pozostawieniu puszek w magazynie można je z powodzeniem dostarczać do sklepów.
Ile mamy rodzajów kawy illy?
Jeżeli liczymy na bardzo duży wybór kawy illy to można się zdziwić. Jest jej tylko 4:
- illy Espresso,
- illy Espresso Dark,
- illy Espresso Deca,
- illy Moka.
Mała różnorodność spotkała się jednak z olbrzymią aprobatą ze strony odbiorców. Ponieważ wysoka jakość, rygorystyczna produkcja oraz genialny smak i aromat sprawiły, że ten kto spróbował kawy illy nie pożałował.
Kawa illy nadaje się na prezent, do codziennego picia oraz na różne okazje przy rodzinnym stole. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli pragniemy poczuć prawdziwy smak kawy to warto napić się małego espresso z kawy illy!