background img
banner

    Dlaczego doskonała kawa to kawa ziarnista?

    8 lat temu przez

    Wyjątkowy smak i wspaniały aromat to dwie najbardziej znane cechy kawy, ale tej ziarnistej, świeżo zmielonej i parzonej. Cechą kawy mielonej, a zwłaszcza rozpuszczalnej jest szybki proces przygotowywania. Dla żyjących dziś w ciągłym biegu osób to niewątpliwie zaleta, która pozwala cieszyć się namiastką kawowego smaku i aromatu. Namiastką, bo tak naprawdę nie oddają one pełni walorów kawy ziarnistej.

    Ziarnista a mielona

    Obecnie kawy dzieli się na trzy grupy: ziarnistą, mieloną, rozpuszczalną. Różnica między nimi pojawia się już na etapie zbiorów. Zebrane ziarenka do bardzo dokładnie segregowane. Najzdrowsze i najdojrzalsze przeznaczone są do tradycyjnego parzenia, nim jednak zostaną zapakowane poddawane są jeszcze tzw. „leżakowaniu”. Z pozostałych ziarenek, o niższej jakości, wytwarzane są kawy mielona i rozpuszczalna. Mimo że kawa mielona nie jest poddawana złożonemu procesowi produkcji, mogą się w niej znajdować dodatkowe składniki w celu poprawy walorów smakowych. Podczas gdy trwałość kawy ziarnistej ocenia się na jeden miesiąc, tak kawy mielonej na zaledwie 3-4 dni. Wynika to z tego, że ziarenko po naruszeniu skorupki szybko traci wszelkie walory.

    Szybka rozpuszczalna

    Produkcję kawy rozpuszczalnej na skalę globalną rozpoczęto w Brazylii początkiem XX wieku. Inicjatywa bynajmniej nie wynikała z dążeń do stworzenia kawy doskonałej, a raczej poszukiwania sposobu na trwałe przechowywanie nadwyżek ziaren. Jak więc powstaje kawa rozpuszczalna? Przeznaczone do produkcji ziarenka, pozostałe po uprzedniej selekcji, są upalane, potem mielone, a na koniec parzone. Jednak proces ekstrakcji przemysłowej nie jest równy tradycyjnemu. Mocno rozdrobnione ziarna kawy poddawane są parzeniu w strumieniu gorącej wody o podwyższonym ciśnieniu.

    Ze względu na ilość wody w rzeczywistości kawa jest nią przepłukiwana, a efektem końcowym tego etapu jest płyn kawowy. Odpowiednio zagęszczony podlega oczyszczeniu i liofilizacji, czyli suszeniu przez wymrażanie – po odparowaniu nadmiaru wody, uzyskuje się suchy ekstrakt kawy rozpuszczalnej w postaci granulek. Kawa rozpuszczalna dostępna jest również w formie sproszkowanej, którą uzyskuje się poprzez osuszanie rozpryskowe gorącym powietrzem. W procesie produkcji ekstrakt kawy wzbogacany jest o dodatkowe składniki, które mogą nawet sięgać 20% całości produktu.

    Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem doskonalakawa.pl

    Kategoria artykułu:
    Czas wolny

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *