background img
banner

    Poznajemy różne rodzaje i typy mąki

    5 miesięcy temu przez
    najlepsza mąka na chleb

    Każdy wie, że aby powstały pyszne i zdrowe wypieki, naleśniki bądź makaron czy nawet zupa niezbędny jest odpowiedny typ mąki. Do niedawna najpopularniejszą mąką była pszenna, niemniej jednak przez lata pojawiły się na rynku przeróżne odmiany, takie jak owsiana, z ciecierzycy, gryczana bądź z cieciorki. Z tego względu nie zawsze wiemy, który typ i rodzaj zastosować w celu przygotowania odpowiedniej potrawy.

    Mąka chlebowa czy też niechlebowa?

    Jak wiadomo, mąka żytnia bądź pszenna doskonale nadaje się do wypieku, są to tak zwane mąki chlebowe. Natomiast te mąki, które są dodatkiem do mąk chlebowych, bądź po prostu te, których nie stosuje się do wypiekania pieczywa, nazywa się niechlebowymi. Są to między innymi odmiany gryczane, ryżowe czy też sojowe, jęczmienne i kukurydziane. Większość mąk niechlebowych zaleca się stosować alergikom, ponieważ oprócz odmiany jęczmiennej i owsianej nie posiadają glutenu.

    Czym są typy mąki?

    Typ mąki określa poziom zmielenia i oczyszczenia ziaren, z których powstała mąka. Delikatniejsza oraz bielsza mąka powstaje w głównej mierze z wewnętrznej części ziaren. Natomiast ciemniejsze odmiany np. razowa, oprócz wewnętrznej części ziarna posiada elementy okowy owocowo-nasiennej, czyli części zewnętrznej ziaren. Te mniej oczyszczone, ciemne odmiany mąk są bogatsze w wartościowe dla organizmu minerały oraz błonnik. Typ mąki określa również ilość minerałów. Aby określić typ, należy spalić próbkę mąki w temperaturze 950 stopni. Im więcej pozostanie popiołu, tym wyższy typ. Przykładowo mąka typ 450 ma jedynie 0,45% popiołu, natomiast razowa typ 2000 aż 2%.

    Zastosowanie poszczególnych typów mąki

    Jedna z najbardziej popularnych mąk, czyli pszenna występuje w kilku typach. Do pieczenia doskonale nadaje się typ 400 i 450, czyli mąki tortowe. Troszkę grubsza typ 500, inaczej nazywana krupczatka stosowana jest do pieczenia ciast bardziej zbitych kruchych i półkruchych, a także klusek, makaronów i pierogów.

    Mąki typu 550 i 650 doskonale nadają się do ciężkich wypieków takich jak drożdżowe czy też pączki. Wykorzystywane są także do zasmażek i zagęszczania zup.

    Te mąki, które posiadają najwyższy typ, zazwyczaj wykorzystywane są do pieczenia chleba. Im zastosujemy wyższy typ mąki, tym chleb będzie bardziej zwarty mowa tu o mąkach typ 750, 1400 i 1850 oraz 2000 i 3000 z pełnego przemiału.

    Natomiast wśród mąk żytnich wybór jest troszeczkę mniejszy. Typy mąk żytnich to między innymi 580, czyli jasna mąka do makaronów. Następnie mamy do wyboru typ 650 i 720 stosowane zazwyczaj do pieczenia bułek. Wyższe typy czyli 800, 900, 1400, 1850 i 2000 to głównie mąki chlebowe.

    Kategoria artykułu:
    Zdrowie i uroda

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.