background img
banner

Zdrowe otręby – jakie mają właściwości?

10 miesięcy temu przez

Otręby są produktem ubocznym przemiału każdego zboża. Zewnętrzna osłonka ziarna stanowi właśnie otręby. Zmielenie całego ziarna powoduje, że mąka zmienia swoje właściwości. Jest bardziej wilgotna i nie nadaje się do każdego wypieku. Choć mąki z pełnego ziarna wymagają indywidualnego traktowania przy wypiekach, to stają się one coraz bardziej popularne ze względu na ich wartość odżywczą. Otręby w nich zawarte są źródłem błonnika i cennych składników mineralnych i witamin.

Właściwości otrębów

Otręby uznawane są za produkt, który pozytywnie działa na nasz układ pokarmowy, a tym samym na nasze zdrowie. Ich spożywanie poprawia jego działanie, ułatwia trawienie, a także zwiększa możliwości dla rozwoju “dobrych” bakterii. Otręby są produktem polecanym przy dietach oczyszczających i odchudzających. Ich spożywanie sprzyja detoksykacji organizmu za przyczyną zawartego w nich błonnika. Działa on jak “miotełka” w naszych jelitach sprzyjając usuwaniu złogów. Dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do smoothie, płatków, deserów jogurtowych i innych lekkich potraw – poprawiając ich działanie oczyszczające. Co więcej, jest on polecanym produktem dla osób na diecie również z innego istotnego powodu. Chodzi oczywiście o poczucie sytości. Po zjedzeniu posiłku z otrębami czujemy się bardziej najedzeni, to ogranicza chęć sięgania po słodycze oraz podjadanie.

Spożywanie otrębów wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Polecane są one również dla osób borykających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Będą doskonałe dla tych, którzy obserwują gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi.

Ich bogactwo tkwi również w zawartych w nich witaminach. Cenne – zwłaszcza dla kobiet – witaminy z grupy B, znajdują się właśnie w otrębach. Jeśli cierpimy na zaburzenia związane z niedostatkiem tych witamin, to koniecznie włączmy do swojej diety otręby.

Pozytywny wpływ otrębów na organizm obserwuje się również w zapobieganiu poważnych chorób cywilizacyjnych. W tym raka jelit.

Zdrowe otręby – jak je jeść, aby sobie nie zaszkodzić?

Jednak nawet najbardziej zdrowe produkty, gdy spożywane są w nadmiarze, mogą powodować przykre efekty uboczne. Tak jest i z otrębami. Ich nadmiar w diecie może powodować zmniejszenie wchłaniania cennych składników mineralnych, a także dolegliwości od strony układu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha). Każdy producent otrąb podaje zazwyczaj na opakowaniu zalecaną dawkę dzienną tego produktu. Jeśli nie chcemy borykać się z problemami od strony układu pokarmowego, to lepiej jest jej przestrzegać.

Kategoria artykułu:
Poradniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.