background img
banner

Zdrowe otręby – jakie mają właściwości?

2 miesiące temu przez

Otręby są produktem ubocznym przemiału każdego zboża. Zewnętrzna osłonka ziarna stanowi właśnie otręby. Zmielenie całego ziarna powoduje, że mąka zmienia swoje właściwości. Jest bardziej wilgotna i nie nadaje się do każdego wypieku. Choć mąki z pełnego ziarna wymagają indywidualnego traktowania przy wypiekach, to stają się one coraz bardziej popularne ze względu na ich wartość odżywczą. Otręby w nich zawarte są źródłem błonnika i cennych składników mineralnych i witamin.

Właściwości otrębów

Otręby uznawane są za produkt, który pozytywnie działa na nasz układ pokarmowy, a tym samym na nasze zdrowie. Ich spożywanie poprawia jego działanie, ułatwia trawienie, a także zwiększa możliwości dla rozwoju „dobrych” bakterii. Otręby są produktem polecanym przy dietach oczyszczających i odchudzających. Ich spożywanie sprzyja detoksykacji organizmu za przyczyną zawartego w nich błonnika. Działa on jak „miotełka” w naszych jelitach sprzyjając usuwaniu złogów. Dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do smoothie, płatków, deserów jogurtowych i innych lekkich potraw – poprawiając ich działanie oczyszczające. Co więcej, jest on polecanym produktem dla osób na diecie również z innego istotnego powodu. Chodzi oczywiście o poczucie sytości. Po zjedzeniu posiłku z otrębami czujemy się bardziej najedzeni, to ogranicza chęć sięgania po słodycze oraz podjadanie.

Spożywanie otrębów wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Polecane są one również dla osób borykających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Będą doskonałe dla tych, którzy obserwują gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi.

Ich bogactwo tkwi również w zawartych w nich witaminach. Cenne – zwłaszcza dla kobiet – witaminy z grupy B, znajdują się właśnie w otrębach. Jeśli cierpimy na zaburzenia związane z niedostatkiem tych witamin, to koniecznie włączmy do swojej diety otręby.

Pozytywny wpływ otrębów na organizm obserwuje się również w zapobieganiu poważnych chorób cywilizacyjnych. W tym raka jelit.

Zdrowe otręby – jak je jeść, aby sobie nie zaszkodzić?

Jednak nawet najbardziej zdrowe produkty, gdy spożywane są w nadmiarze, mogą powodować przykre efekty uboczne. Tak jest i z otrębami. Ich nadmiar w diecie może powodować zmniejszenie wchłaniania cennych składników mineralnych, a także dolegliwości od strony układu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha). Każdy producent otrąb podaje zazwyczaj na opakowaniu zalecaną dawkę dzienną tego produktu. Jeśli nie chcemy borykać się z problemami od strony układu pokarmowego, to lepiej jest jej przestrzegać.

Kategoria artykułu:
Poradniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *