background img
banner

Prawidłowe użytkowanie i czyszczenie okapu kuchennego

3 lata temu przez

Okap kuchenny jest obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni, a w szczególności tych połączonych z salonem. Jednak, aby działał wydajnie musimy o niego dbać, jednak w jaki sposób?

Jest on sprzętem niezbędnym w każdej kuchni, ponieważ nie tylko wciąga i pochłania zbędne zapachy, pomaga w wyciąganiu wilgoci, ale i chroni meble oraz  ściany przed osadzaniem się
na nich tłuszczy. Dodatkowo może stanowić ciekawy element dekoracyjny – ostatnio ciekawe designerskie rozwiązania wprowadziła firma Ciarko, ich znany polski producent.

okapNa co powinniśmy zwracać uwagę podczas zakupu odpowiedniego okapu kuchennego? Przede wszystkim na jego wydajność oraz rodzaj sterowania. Dodatkowo warto dowiedzieć się jakie rodzaju filtry posiada i jakiego rodzaju opnie krążą na jego temat. Przyjrzyjmy się również oświetleniu oraz dostępnym akcesoriom.
Pochłaniacz stanowi obieg zamknięty, bowiem powietrze jest do niego zasysane, następnie przepuszczane przez filtry i znów wdmuchiwane do kuchni. Istnieje możliwość podłączenia okupu do kanału wentylacyjnego, wówczas będzie on zasysał powietrze, filtrował oraz usuwał na zewnątrz. Musimy pamiętać, aby okap, który chcemy zakupić być większy lub chociaż równy szerokości kuchenki, nad którą zostanie umieszczony. Tylko wtedy będzie on mógł bez zarzutów spełniać wszystkie swoje funkcje.

Nie możemy również zapominać o prawidłowym czyszczeniu naszego okapu kuchennego. Zapewni to nam odpowiedni poziom higieny i czystości w kuchni. Dodatkowo, systematyczne wykonywanie takich czynności pozwoli nam na cieszenie się jego wydajną  i dobrą pracą. W jaki sposób powinniśmy zatem to robić? Zewnętrzne zanieczyszczenia powinniśmy usuwać za pomocą wilgotnej gąbki nasączonej niewielką ilością  płynu do mycia naczyń (ponieważ nie jest on szkodliwy i doskonale radzi sobie z tłuszczami). Następnie należy wytrzeć całą obudowę suchą szmatką. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe powinniśmy myć ręcznie z pomocą płynu zmywania lub w zmywarce przynajmniej raz na 2 miesiące.

O prawidłowym użytkowaniu okapu kuchennego zapomina bardzo duża część ich właścicieli. Co zatem robić, aby służył nam przez długi czas? Przede wszystkim nie możemy zapominać o włączeniu go około 2 minut przed rozpoczęciem gotowania. Pomoże to w wytworzeniu się właściwego ciągu, który będzie kierował opary z gotowania  do wnętrza okapu. Dostosujmy prędkość pochłaniania do intensywności parowania potraw. Nie należy wyłączać okapu w momencie zakończenia gotowania, ale pozwolić mu na całkowite usunięcie wilgoci i niechcianych zapachów. Syntetyczne filtry przeciwtłuszczowe powinniśmy wymieniać raz na 2 miesiące, z kolei filtry węglowe raz na 3.

Przypisane tagi:
· · · ·
Kategoria artykułu:
Dom i ogród

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *