background img
banner

    Placówki gastronomiczne „od kuchni”

    13 lat temu przez

    Każda placówka gastronomiczna składa się z dwóch wydzielonych stref. Jedną z nich jest miejsce, gdzie przebywać będą odwiedzający nasz lokal klienci, natomiast drugą stanowi miejsce przeznaczone dla pracowników baru czy restauracji. Zaplecze robocze lokalu gastronomicznego musi być wyposażone w niezbędne meble gastronomiczne oraz wszelkiego rodzaju urządzenia gastronomiczne. Z reguły wyposażenie gastronomi stanowi niemały koszt dla inwestującego w gastronomiczny biznes hotelarza bądź restauratora.

    Kluczową funkcję w każdej placówce gastronomicznej sprawuje część kuchenna. Stanowi ona bowiem miejsce, gdzie przygotowywane są potrawy, które później mają być serwowane klientom. Aby zrealizować zamówienie na posiłek, w restauracyjnym zapleczu musi pracować ekipa, która zajmie się sporządzeniem pożywienia. Kuchnia jest miejscem o charakterystycznym klimacie. Panują tam bowiem odmienne niż w drugiej części lokalu warunki. Pod wpływem procesów związanych z przygotowywaniem dań, zawsze jest tam duża wilgotność oraz podwyższona temperatura.

    Do podstawowych przedmiotów, w które powinna być wyposażona każda placówka gastronomiczna należą wszelkiego rodzaje stoły, krzesła oraz meble, na których możliwe będzie sporządzanie potraw. W restauracyjnej kuchni poza meblami gastronomicznymi nie może zabraknąć różnorakich urządzeń chłodniczych oraz grzewczych.

    Rozmieszczając urządzenia gastronomiczne w barowej tudzież restauracyjnej kuchni, należy pamiętać, że nie jest bez znaczenia, jak będzie ustawiony względem siebie sprzęt gastronomiczny. Urządzenia grzewcze należy umieścić w odrębnej części kuchni tak, aby nie sąsiadowały z akcesoriami ochładzającymi. Ponadto, urządzenia chłodnicze takie jak zamrażarki i chłodziarki powinny być oddzielone od reszty zaplecza kuchennego specjalnymi kurtynami termalnymi. Inwestycja w owe kurtyny zapewni lepsze sprawowanie się chłodniczych urządzeń, ze względu na zabezpieczenie przed uciekającym z tych sprzętów zimnem.

    Urządzając zaplecze kuchenne lokalu gastronomicznego, należy kierować się zapotrzebowaniem placówki na konkretne sprzęty. Należy dobierać urządzenia gastronomiczne tak, by jak najlepiej sprawowały swoją funkcję, jednocześnie będąc niedrogimi w eksploatacji.

    Kategoria artykułu:
    Handel

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *