Historia wytwarzania piwa siÄ™ga czasów starożytnej Mezopotamii. Ten najbardziej popularny napój alkoholowy warzony jest już od 6 tysiÄ™cy lat i co ciekawe – technologia produkcji stosowana przez współczesne browary przemysÅ‚owe i mini warzelnie nie ulegÅ‚a przez wieki znacznym modyfikacjom. Do przygotowania napoju wykorzystuje siÄ™ nieustannie proces chemiczny tj. fermentacjÄ™ alkoholowÄ….
Etapy produkcji piwa
Do wyrobu złotego trunku potrzebne są dedykowane urządzenia do produkcji piwa oraz odpowiednie składniki tj. słód jęczmienny, chmiel, drożdże oraz woda. Słód po zmieleniu (ześrutowaniu) umieszcza się z przefiltrowaną wodą w specjalnej kadzi zaciernej, po czym podgrzewa i miesza otrzymując ekstrakt wyjściowy. Kolejnym etapem produkcji jest umieszczenie powstałego ekstraktu w kadzi filtracyjnej, w której następuje oddzielenie nierozpuszczonych elementów śruty słodowej od klarownej cieczy czyli tzw. brzeczki.
Uzyskanie brzeczki jest wstÄ™pem do wÅ‚aÅ›ciwego warzenia. Ciecz pompowana jest do kotłów warzelniczych, których zawartość – po dodaniu chmielu – podgrzewana jest do optymalnej temperatury. Kiedy ciecz nabierze pożądanego koloru, goryczy oraz przejrzystoÅ›ci pÅ‚yn należy schÅ‚odzić w kolejnej kadzi – osadowej.
Uzyskanie odpowiedniej temperatury gwarantuje prawidÅ‚owÄ… pracÄ™ drobnoustrojów jednokomórkowych czyli drożdży, które na tym etapie dodaje siÄ™ do wytworzonej substancji. Ich rolÄ… jest rozkÅ‚adanie cukrów – w wyniku dziaÅ‚ania grzybów otrzymuje siÄ™ alkohol etylowy oraz dwutlenek wÄ™gla. Proces fermentacji przebiega okoÅ‚o dwóch tygodni i w jego efekcie piwo staje siÄ™ napojem alkoholowym.
Końcową fazą produkcji jest przepompowanie piwa do tanków leżakowych, w których przez kilka dni piwo (w temperaturze około 1 stopnia Celsjusza) leżakuje dojrzewając i nabierając klarowności. Następnie po raz kolejny dokonuje się filtracji po czym produkt jest gotowy do rozlania w butelki.
UrzÄ…dzenia do produkcji piwa w mini browarach
O ile domowe zestawy piwowarskie można nabyć w Internecie za niewielką kwotę, o tyle wyposażenie, pozwalające na przygotowanie autorskich trunków oferowanych przez mini warzelnie, jest już większą inwestycją.
W skład profesjonalnych zestawów do warzenia piwa wchodzą śrutowniki, zbiorniki podgrzewające wodę, piece do gotowania brzeczki oraz chłodnice cieczy, pojemniki do filtracji, fermentacji, przechowywania cieczy, a także system wspomagający proces rozlewu.
Wszystkie urządzenia do produkcji piwa muszą być wyprodukowane z wysokiej klasy materiałów zapewniających bezpieczeństwo zdrowia przyszłego konsumenta (na przykład ze stali nierdzewnej lub ewentualnie z użyciem miedzi).
W zależności od objętości mini warzelnie mogą produkować od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy hektolitrów piwa rocznie.