background img
banner

Czy żywność ekologiczna jest zdrowa

7 miesięcy temu przez
zdrowa żywność

Jedzenie to jedna z podstawowych czynności w życiu człowieka, tymczasem wiele osób nie zwraca uwagi na to co je na co dzień i co podaje swoim dzieciom. Warto pamiętać o tym, że żywność to budulec organizmu, dlatego warto lepiej zadbać i pilnować co spożywamy.

Jak się należy odżywiać?

Tania żywność jest na ogół wysoko przetworzona i oprócz zaspokojenia głodu w zasadzie nic nie daje organizmowi. Nie dostarcza mu odpowiedniej ilości witamin i innych składników odżywczych. W dłuższej perspektywie czasu takie jedzenie odbije się na ogólnym samopoczuciu i zdrowiu. Co więcej, taniego jedzenia z reguły kupuje się większą ilość, gdyż często jest one pełne wypełniaczy dających uczucie sytości na znacznie dłużej. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie sklep z ekologiczną żywnością, gdzie można zaopatrzyć się w wysokiej jakości i co najważniejsze zdrowe jedzenie.

Sklep z ekologiczną żywnością – co można w nim kupić?

Dzisiaj wyłączność na produkcję żywności ekologicznej mają tylko te gospodarstwa, które spełniają szereg wymogów i uzyskały stosowny certyfikat. Przede wszystkim nie korzystają one ze sztucznych nawozów, środków ochrony roślin czy GMO. Firmy, które zajmują się sprzedażą ekożywności nie stosują konserwantów, sztucznych barwników i aromatów oraz polepszaczy smaku. Tym samym konsumenci mogą mieć pewność, że dana żywność rzeczywiście jest ekologiczna.

Ekologiczna żywność to żywność zdrowa?

Jak można zauważyć żywność ekologiczna jest znacznie droższa od normalnej. Z czego to wynika? Przede wszystkim, plony upraw ekologicznych są niższe, bo rośliny nie są wspomagane przez środki chemiczne. W przypadku zwierząt wysoki jest koszt zapewnienia im odpowiednich warunków bytowych, a ponadto drogie są też ekologiczne pasze. To wszystko ma jednak zapewnić żywności ekologicznej znacznie wyższą jakość.

Produkty ekologiczne zawierają więcej witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy niż „zwykła” żywność kupowana w supermarketach, co niewątpliwie jest ich zaletą. Na ekologiczne produkty warto decydować się zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i mięsa. O ile te pierwsze można dokładnie umyć, to z mięsem problem może być większy. Masowo hodowane zwierzęta często są „faszerowane” antybiotykami i hormonami, które podaje się, aby zapobiec różnym chorobom i przyśpieszyć ich wzrost. Takie mięso zawiera sporo cholesterolu oraz szkodliwych kwasów omega-6.

Bez pestycydów

Żywność ekologiczną wyróżnia fakt, że do jej uzyskania nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin. Zadaniem pestycydów jest zabijanie chwastów czy szkodników, a więc czynników, które obniżają plon. Powszechnie przyjęło się, że żywność ekologiczna jest wolna od tych środków. Warto jednak wiedzieć, że każda żywność, zanim zostanie dopuszczona do sprzedaży, wcześniej musi przejść odpowiednie testy, które określają stopień jej zanieczyszczenia pestycydami czy metalami ciężkimi. Okazuje się, że pod tym względem polska żywność wypada naprawdę bardzo dobrze. Tylko 0,5% przebadanych próbek zawiera ilość pestycydów groźną dla zdrowia człowieka. To wynik doskonały na tle Europy.

Kategoria artykułu:
Zdrowie i uroda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.